Medverkande i Bocksläppets kulturigheter 2019

ParSorman_200x300Pär Sörman - skådespelare sedan början av 1970-talet vid bl a Stockholms Stadsteater, Svenska Riksteatern och Kronobergsteatern. Sedan 20 år tillbaka frilansande vissångare/skådespelare. Har turnerat runtom i Norden och i USA:s svenskbygder med sina visprogram.

Pär anses av många som en av de främsta Dan Andersson-tolkarna i Norden.  För sin produktion ”En Spelmans Saga” om Dan Anderssons liv och diktning belönades han år 2003 med det prestigefyllda Dan Andersson-priset. På repertoaren finns förutom Dan Andersson bl a Evert Taube och Nils Ferlin. Pär har erhållit stipendier av Visans Vänner, Sällskapet Astri och Evert Taubes Vänner, och Nils Ferlin-Sällskapets Trubadurpris. Pär bygger upp sina program med berättelser om diktarna, varvat med sång till ackompanjemang av gitarr, concertina-dragspel och munspel. ( Källa YTF)

Claire

Martin Högstrand (född 1978) är bosatt på Åland. Han är litteraturvetare, matematiker och musiker. 2010 debuterade han med kortromanen Skymningsland, och två år senare utkom hans andra bok, diktsamlingen Mörk vår. Hans nyutkomna bok”Claire” är en roman om intensiv kärlek som brinner klart, glöder ut och blossar upp på nytt.

Medverkande musiker är, förutom Martin, Kjell Frisk och Elina Granlund

 

 

photo 2

Tidens Brus  är ett musikprojekt med syfte att placera åländska visor i ett nutida musikaliskt sammanhang utan att frångå den folkliga vistraditionen. Vi menar att bra visor består!

Vi har ett särskilt intresse för äldre sjömansvisor som sjungits ombord. De här visorna fungerar som ”tidsmaskiner” och ger en unik inblick i livet på segelfartygen och i de strömningar som rörde sig i dåtidens värld.
Visorna framför vi i sammansättningen Marianne Häggblom, Kim Hansson, Kjell Frisk och Catherine Frisk Grönberg.
Vi har sjungit och spelat i flera länder bl.a. vid festivaler på Irland, i England, i Holland och på vår åländska Baltic Shanty Festival.

bok-getaloppetRoger Fagerholm från Finström Emkarby arbetade som jordbrukare fram till pensioneringen 2004, numera kan han kalla sig ordbrukare.
– Sång och musik har varit mitt stora intresse, men sen jag blev sjuk och inte längre kan jobba fysiskt så har dokumenterandet och skrivandet blivit en bra syssel-sättning.
Att få gamla seder och bruk dokumenterade för efterkommande har alltid varit viktigt för honom.
Han har tidigare sammanställt bl a en skrift om musiktraditioner i Södra Finström och “En glimt i backspegeln” – en bok om bilentusiaster och fordon. I boken finns bland annat kapitel som handlar om vattenkraft och vindkraft, hästar och Ålands första bil.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>